Krízis a családban

közzétéve: 2021. október 25., hétfőBlog

A család egy olyan élő rendszer , amely a környezetétől elhatárolódik, de folyamatos kölcsönhatásban áll azzal. A hatások bizony nem konstansak, és az is az életciklusoktól függ , hogy a családnak milyen hatásokra van szüksége.

pl: a babaszületéskor bezárulnak a határok, kamaszgyerekeknél nyitottabb határokra van szükség.

A családnak két alapfunkciója van a biztonságteremtés , és hogy minden tagja számára lehetővé tegye a fejlődést. A biztonsághoz állandóság kell , a fejlődéshez változás. Belső stabilítás , állandóság , koherencia , külső és belső impulzusok kellenek a fejlődéshez. Ha családi életet ábrázolni szeretnénk akkor egy egyenes vonal az állandóság. Állandóság után egy(átmeneti) krízishelyzet amely egy fel-le haladó vonal, majd újra egy állandóság következik , magasabb szinten(!!).

Az állandó szakasz biztonságot nyújt a tagoknak ,a változó a fejlődéshez szükséges állapot. Az átmeneti időszak teremti meg a változás lehetőségét, és mindig normatív krízissel jár. Lényeges , a krízis fő jellemzője az , hogy bejósolható, tudható, hogy bekövetkezik.

A bejósolható , tudható krízis helyzetben az egyénre jellemző lehet, hogy gondolatainak , érzelmeinek középpontjában az egyensúlyvesztést előidéző helyzet áll. Gondolatait, érzelmeit egyáltalán nem képes strukturálni, ismereteit nem tudja a megoldás szolgálatába állítani. Törekszik a problémahelyzet megoldására, azonban korábban sikeresen alkalmazott megoldási stratégiái az aktuális helyzetben kudarcot vallanak. Gyakran szorong, érzelmileg kimerült, de az is előfordul, hogy nehezen tudja kontrollálni érzelmeit. Munkavégzése kevésbé hatékony, tevékenységi köre elsivárosodik, érdeklődése beszűkül a problémahelyzetre, mindennapi, önellátással kapcsolatos teendőket hajlamos elhanyagolni, baráti kapcsolatai leértékelődnek, kevésbé keresi mások társaságát, amely elszigetelődéshez vezethet. Az is gyakran előfordul valamilyen függőségbe menekül a krízisben lévő személy.

Ha úgy látod , hogy te is beleragadtál egy krízis helyzetbe, akkor keress bizalommal.

Üdvözlettel,
Gábor

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem